Раніше ми створили правила для чат-бота та навчили його реагувати на деякі фрази користувача. Тепер познайомимося із режимом тренування.

Як підвищити інтелект чат-бота? Звичайно ж під час тренування на реальних користувачах та діалогах. Для цього нам знадобиться розділ “Training” у Dialogflow.

Ви вже намагалися розмовляти з вашим чат-ботом, значить у нього накопичилося кілька діалогів. На цих діалогах ми можемо тренувати бота і покращувати якість розпізнавання слів, закінчень, відмінків і різних мовних зворотів.

Якщо ви поки не тестували свого бота, саме час зробити це. Відкрийте Telegram, знайдіть свого бота і спробуйте писати йому різні фрази.

Тепер поверніться до Dialogflow і зайдіть у розділ “Training”.

1

Ви побачите діалоги між користувачами та ботом. Діалоги згруповані і як назва діалогу виступає перша фраза, яка надійшла чат-боту від користувача. Натисніть по якомусь заголовку і відкрийте вміст діалогу.

2

Дані представлені наступним чином. “User says” - фраза користувача. “Intent” - правило (намір), яке обрав чат-бот. За правильний вибір, чат-бота потрібно “похвалити”, натиснувши на галочку праворуч. Якщо чат-бот не зміг обрати правило, він бере відповідь із “Default Fallback Intent”. Іноді це справедливо, але іноді ні. У моєму прикладі бот не зміг розібратися із фразою “Иерусалим это где”, хоча у нього є для правильної відповіді все, що потрібно. У такому випадку потрібно вручну вибрати інше правило, натиснувши на “Default Fallback Intent”.

Якщо жоден варіант із існуючих правил не підходить, створіть його, натиснувши кнопку “Create new”.

3

Таким чином вам потрібно пройтися по всіх ділянках діалогу, виправити помилки чат-бота і навпроти кожної фрази має бути зелена галочка.

Не забудьте підтвердити всі зміни синьою кнопкою “Approve”, інакше ваші зусилля будуть марними.

Якщо у процесі тренування ви створювали нові правила, їх потрібно правильно заповнити. Перейдіть до розділу “Intents”, знайдіть одне з нових правил і відкрийте його.

У розділі “Training phrases” ви побачите фразу, на яку було створено правило під час тренування. Додайте інші співзвучні фрази та не забудьте про “Responses”. Все це ви вже вмієте. Якщо щось забули, відкрийте статтю Розмовний чат-бот у DialogFlow: правила реагування та освіжіть знання.

Тож у чому сенс тренування? Виглядає все просто і навіть якось примітивно, але це на перший погляд. Насправді тренування бота - це неймовірно потужний інструмент.

Уявіть ситуацію…

Бот спілкується з великою кількістю користувачів у публічному чаті та активно поповнює навчальну базу у розділі “Training”. Всі люди різні, формулюють слова по-різному, часто з помилками, у неправильних відмінках, без закінчень тощо. Завдяки тренуванню, бот зможе чудово розуміти навіть найжахливіші звороти мови і видавати правильні відповіді.

Це вам не ключові фрази ManyChat 😄

Спробуйте!