У першій статті ми створили чат-бота за допомогою платформи Dialogflow, підключили к Telegram та навчилися з ним взаємодіяти. Якщо ви намагалися спілкуватися з ботом, то звернули увагу, що він реагує лише на кілька текстових фраз. На будь-який інший текст відповідає, що не розуміє співрозмовника.

Тепер найцікавіше. Нам потрібно навчити чат-бота реагувати на різні ситуації.

Одним із основних інструментів Dialogflow є правила або наміри (Intents). Це і є реакції бота на ті чи інші фрази та події. Якщо ви зайдете в розділ “Intents”, то зможете побачити два правила, створених за замовчуванням. Це “Default Welcome Intent” та “Default Fallback Intent”. У першому якраз і описані реакції чат-бота на вітання. А другий відповідає за відповідь на фрази, які бот не зміг розпізнати. Якщо ви вже знайомі з ManyChat, то ці правила можна порівняти з блоками Welcome та Default.

1

Щоб створити нове правило, натисніть кнопку “Create Intent”. У діалоговому вікні, що з’явилося, насамперед даємо назву правилу. У полі “Intent name” треба щось написати. Ця назва має суто технічний характер і служить більше для того, щоб ви не заплуталися в різноманітті правил.

Так, мало не забув. У своєму прикладі я створю чат-бота, який розповість користувачеві про Єрусалим, дасть інформацію про найближчі екскурсії по місту та дозволить купити (або забронювати) екскурсію. Все це ми зробимо не одразу, звичайно. Будемо покращувати бота поступово, крок за кроком.

Перше правило я назву “Інформація про Єрусалим”, а розділи “Context” і “Events” поки залишу без змін. Про них ми поговоримо на наступних уроках.

А ось у розділі “Training phrases” потрібно перерахувати всі можливі вхідні фрази, на які спрацює правило. У моєму прикладі це може бути “Єрусалим”, “столиця Ізраїлю”, “Свята Земля” і т.д. Я додам лише кілька фраз для початку.

2

Розділ “Action and parameters” також залишаємо поки що без уваги.

Дещо нижче є розділ “Responses”, який нам потрібно обов’язково заповнити. Це реакції (відповіді) чат-бота на вхідні фрази “Training phrases”. Якщо задати не один, а більше варіантів відповіді, то бот буде випадковим чином вибирати відповідь зі списку.

3

“Fulfillment” залишаємо без змін.

Не забуваймо підтвердити зміни кнопкою “Save”.

Чудово! Ми створили нове правило, яке можна побачити у розділі Intents.

4

Після кожної зміни в логіку агента, він автоматично перезапускає етап тренування, за прогресом якого можна стежити по іконці “шестірня” зліва вгорі. Поки крутиться шестірня, нейронна мережа проходить режим навчання і проганяє через себе всі варіанти запитань та відповідей.

Спробуйте експериментувати з правилами. Створіть не одне, а кілька правил та опишіть для них тренувальні фрази та реакції чат-бота.

Далі буде складніше.